Suppeskilpadde

 

Suppeskilpadden  er blant de største havskilpaddene. Den liker seg i varme hav, der den spiser yndlingsmaten sin; båndtang. I motsetning til landskilpaddene  kan ikke havskilpaddene dra hode og bene inn i skallet. Forbena har utviklet seg til labber som ligner padleårer som den flakser rundt med når den svømmer. Havskilpadda har lunger og må opp til overflaten for og få luft, men en voksen havskillpadde kan faktisk svømme under vann opptil fem timer uten og puste. Den går bare opp på land når den skal pare seg, det skjer annethvert år. Da forlater skilpadden det grunne, varme vannet den lever i, og svømmer over det åpne havet  til der den selv ble klekket for mange år siden. Parringen skjer i vannet og noen netter senere kravler hunnen opp på stranden og graver en grop der hun legger eggene. I de neste ukene legger hun flere kul med egg. Bilde

Reklamer

Ara

Den blågule araens fine fjærdrakt har gjort den populær som burfugl, men vi vet lite om hvordan den lever ute i naturen. Alle artene av ara er truet av utrydning. De lever oppe i trærne og er de mest høyrøstede dyrene i den tropiske regnskogene. En ara er nysgjerrig og vil hjerne undersøke nye ting. Den er flink til og etterligne lyder. De fleste kan faktisk lære og prate og synge. Nebbet er kraftig og kam knekke nøtter som ingen andre fugler kan spise. Når en hann kurtiserer en hunn, viser han frem de vakre fjærene sine. Man antar at den blågule araen danner et par for livet. De holder sammen to og to, til og med når de flyr i store flokker. Om nettene samles de i spesielle overnattingstrær i skogen. Reiret  i hull i store døde trær. Både hannen og hunnen er aggressive mot alle som nærmer seg reiret

Anodorhynchus_hyacinthinus_-_France

Afrikansk elefant

Den afrikanske elefanten er det største nålevende pattedyret på jorden. Det finnes to arter, savanneelefant og skogselefant. Denne kjempen kan ikke hoppe over den minste lille busk. Elefanten svetter gjennom de store ørene sine. Ørene hjelper den også å tåle den afrikanske solen, fordi den vifter seg med dem. Den lange snabelen inneholder flere muskler (ca 40 000) enn en menneskekropp. Elefanten kan ikke klare seg uten snabelen, den brukes til og puste, lukte, putte mat i munnen, drikke og bade. Elefantene er viktige på savannene og i skogen der de lever, fordi de de går og tramper ned vegetasjonen og lager stier som andre dyr kan benytte. De sprer også frø fra plantene de spiser, slik at disse plantene sprer seg. Når det er mangel på vann, graver de frem vann fra de tørre elveleiene, og det har også andre dyr glede av. Når en gammel elefant har slitt ut tennene sine, kan den ikke spise lenger og sulter i hjel.Bilde